marți, 22 aprilie 2025

FEMEIA LA 1000°C

 

Poftiți la teatru!

Lume, lume!

 Joi 24 aprilie, ora 19, un nou spectacol lectură (al 33-lea) în cadrul programului #DinParfumerieDramaturgie:

 

Faceți cunoștință cu

FEMEIA LA 1000°Cdramatizare de Edith Negulici după romanul 

lui Hallgrímur Helgason

 


,,Dragostea se măsoară în grade, nu în minute’’

Traducerea: Ioana Miruna Voiculescu

Spectacol lectură cu Natalie Ester

Regia: Alina Hiristea Aldulescu

 

Herra Björnsson este o regină pe domeniul ei! Este imobilizată de vârstă și de boală într-un garaj din Reykjavik, Islanda, dar la venerabila vârstă de 80 de ani mentalitatea ei 

rămâne cea a unei învingătoare. Ce a învins? Viața însăși care i-a rezervat surprize dintre cele mai dure și întorsături de situație, dar regina Herra a învins.

„Herra supraviețuiește și își spune povestea așa cum o vede ea. Și ce poveste! – una care merită să fie citită pentru a înțelege și mai bine complexitatea celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a te bucura de inteligența unei femei pe care nu ți-o vei putea șterge din minte.“ (Washington Post)

Aflată în compania iubitelor sale țigări și a unui laptop de pe care îi place să își lanseze în lumea de afară săgețile încărcate de umor și lipsite de orice inhibiție, Herra a hotărât să moară. Și așa cum a făcut toată viața, ea însăși pune la punct toate detaliile.

Dar înainte de marele final, ne oferă povestea vieții ei: Herra a fost mereu diferită, rebelă față de femeile din generația ei. A experimentat războiul de pe linia de front, dar a rămas o luptătoare și își duce viața așa cum vrea: după propriile reguli, explorându-și sexualitatea, călătorind în jurul lumii, luând decizii greșite, intrând în relații toxice, devenind o mamă denaturată. Herra e definiția perfectă a expresiei franțuzești „je m’en fiche”

 

🎙️Q&A la final cu dramaturga Edith Negulici și echipa artistică

💰 donație recomandată: 60 ron*

💌 rezervări la: asociatiahearth@gmail.com sau 0724293708

Adresa: Str. Parfumului nr. 19, Sector 3, București

 

joi, 16 ianuarie 2025

Ce mai înseamnă cultura națională pentru români?

 

”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”


După căderea comunismului, în anii 90, în societatea românească, mai ales în marile orașe se putea observa o mare foame de cultură, de artă, de literatură, de muzică, de carte, de filme…

Libertatea adusese în România și accesul neîngrădit la cultură, la opere și valori artistice interzise în ”epoca de aur” când se știe, oamenii făceau cozi imense nu doar la magazine pentru produse alimentare de bază, ci și la librării atunci când se ”băgau” cărți.

Cine a prins acele vremuri de tristă amintire sigur își amintește de timpul când la librăriile din marile orașe erau aduse și puse la vânzare cărți, literatură universală, literatură românească- volume pentru care se făceau cozi imense și care se vindeau ca pâinea caldă.

În București unde am stat de multe ori la cozi lungi, la Librăria ”Mihai Eminescu”, din când în când se mai ”băgau” cărți bune, care se epuizau rapid în comparație cu eternele cărți comuniste, de omagii ale tovarășilor sau asemănătoare, ce tronau nemuritoare pe rafturi și în vitrine, necumpărate de nimeni.

Pe vremurile alea, cărțile se citeau mult mai mult decât acum.

Pe de altă parte, în acele vremuri oamenii își mai împrumutau unii altora cărțile bune, filmele pe DVD, se vindeau la negru casete cu muzică în special rock, discuri de vinil. Cultura se propaga în mod subteran, subversiv.

După 1990, toate lucrurile interzise au fost premise. Astfel, în marile orașe comercializarea cărților, discurilor, casetelor, obiectelor de artă și a altor lucruri care țin de educație și cultură se vindeau la liber: pe străzi, în piețe, la metrou, la tarabe, la anticariate, pe scările de la Universitatea București, peste tot.

În special tineri dar și persoane mature aveau o dorință nestăvilită de cultură. O cultură nu doar de sorginte occidentală, ci și românească a unor scriitori, gânditori, creatori, artiști care fuseseră interziși în țara de origine.

Mergeam zilele trecute prin centrul Capitalei și mi-am adus aminte de zilele în care pe străzi și în alte locuri publice puteai avea acces la cultură, la cărți, artă, literatură, muzică foarte ușor. Iar prețurile erau destul de mici, astfel încât oricine își permitea să cumpere ce își dorea.

Acum, câți oameni, tineri în special se mai înghesuie la o carte, la un film la cinema, la o muzichie bună?

Acum pare că trăim în epoca subculturii, a manelelor și a idolilor de carton, a prostiei generalizate manifestate public!

Este adevărat că sunt alte vremuri, tehnologia permite accesul la infinite lucruri, dar paradoxal se face mult mai mult caz de interesul și importanța educației și culturii naționale. Doar vorbe goale! La nivel de demagogic, că în realitate lucrurile sunt în cădere liberă.

 

Cultura națională, tot înainte, tovarăși!

 


A mai trecut o Zi a Culturii Naționale pe 15 ianuarie dată când an de an se celebrează și ziua marelui poet național Mihai Eminescu.

 

Ca și în anii trecuți, în ultimii 31 de ani de democrație originală românească, cultura națională, la început de 2025, se duce tot în cap, dar nu în sus ”la steaua care-a răsărit”, ci vertiginos în jos.

 

”Ca să-ți dai seama de nivelul culturii generale a unei nații, trebuie să vezi ce idoli are.”-a spus la vremea lui Mihai Eminescu.

Privind ce se întâmplă acum în societatea românească, actualitatea vorbelor sale ca și cele ale lui I.L. Caragiale reflectă realitatea mai mult ca oricând.

 

Vedem cu toții cine sunt idolii de azi ai multor români, urmași ai dacilor verzi, care vor să calce totul în picioare și se suie cu picioarele pe mormintele și crucile libertății și democrației.

 

An după an, realitatea aceasta este tot mai pregnantă, ne arată nivelul tot mai scăzut al culturii naționale.

La fel se duce și educația națională, pe același tobogan alunecos.

 

Mai mult, în zilele noastre se arată tot mai mulți ”patrihoți naționali” pe scenele publice, în special la tribuna politică, dar și prin vocea străzii, care i-au confiscat pe marii reprezentați ai culturii naționale, precum și simbolurile istorice ale României și îi folosesc în diferite scopuri, de la interese meschine până la scopuri politice și ”targheturi” mercantile.

 

Pentru acești tot mai mulți ”patrihoți naționale” de azi-Eminescu, Caragiale, Creangă, Brancuși și alți corifei ai culturii naționale, voievozii Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, până și apostolii lui Isus, Matei, Luca și Ioan, au devenit agenți comerciali și mai ales agenți politici, electorali.

 

La fel au transformat și istoria națională, cu ”dacii verzi” la purtător, în instrument de propagandă deșănțată și manipulare politică.

 

Cu fiecare an în care se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, apar tot mai mulți ”patrihoți” de serviciu, care se bat cu pumnul în piept și arată cât de mult își iubesc țara și valorile ei naționale!

 

De la oameni de pe stradă la mari politicieni ai zilei, ”patrihoții naționali” își declamă poeziile proprii pe 15 ianuarie și nu doar atunci.

 

Dar în ciuda tuturor declamațiilor, recitării poeziilor patriotice, declarațiilor ritoase despre valoarea și importanța culturii naționale, aceasta se duce an de an în prăpastie la fel ca și educația națională!

 

Tot așa, an de an, reprezentanții puterilor politice, ai guvernelor care se succed, uneori cu aceiași oameni ”esențiali”la butoane, personajele influente de sus promit și fac tot felul de proiecte, programe, cheltuiesc bani pentru salvarea educație și culturii naționale. În zadar!

 

O fac atât de bine încât în loc să salveze cele două domenii esențiale pentru viitorul românilor și al țării, mai mult le îngroapă.

 

Se văd rezultatele ultimilor ani cu ”România educată” și cultura  națională, care au ajuns mai degrabă să fie târâte pe străzi!

 

”Salvarea” educației și culturii au însemnat de fapt politizarea excesivă, toxică a acestor domenii.

 

Nu contează cine mai este ministru al educației și culturi sau al altor domenii importante, esențial este să fie numiți politic, preponderent dintre membri găștilor politice aflate la putere.

 

Zilele trecute, pe 14 ianuarie, o echipă a TVR, aflată la Universitate, în București, întreba cetățenii despre cultura națională și ce ar trebui să facă ministrul culturii pentru dezvoltarea acesteia!!!

 

Habar nu aveam la acel moment cine mai este ministrul culturii în România, ca apoi să aflu că avem o mare ”valoare” politică, Natalia Intotero, de la PSD, instalată în fruntea Ministerului Culturii! Cadru de mare nădejde care de-a lungul ultimilor ani și-a dovedit competența și valoarea pe la diverse alte ministere sau instituții ale statului unde a fost numită! Bună la toate!

 

Cine știe, în afară de Ciolacu și gașca PSD, că Intotero este șefa culturii naționale și mai ales ce competențe au recomandat-o să ocupe un astfel de fotoliu?

 

Înaintea acesteia a fost în fotoliul de ministru al culturii un alt cadru de nădejde, membru al celuilalt mare partid politic aflat de ani buni la putere, PNL, Raluca Țurcanu, tot o mare ”valoare”, om bun la toate!

 

Realitatea ne arată cât de multe au făcut aceste cadre politice pentru educație și cultură.” Nivelul genunchiului broaștei pare că a fost demult depășit în jos.

 

La fel cum au fost înaintea acestora în fotoliile de miniștri de la educație, cultură sau alte ministere, alte cadre politice de ”valoare”.

 

Politizarea, interesele găștilor de partid și de stat au ținut departe oamenii cu adevărat competenți în domeniile lor de activitate, profesioniști care ar fi putut ajuta cu adevărat cultura, educația și alte domenii vitale pentru dezvoltarea României.

 

”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie...”

---------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:


RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.