joi, 22 mai 2014

CULTURA, arză-o-ar focul!



“Cultura înseamnă lărgirea minţii şi a spiritului”

Paradoxal, într-o realitate în care majoritatea tinerilor sunt mai atrași de subcultură, de nonvalori, de diverse trenduri nocive, constatăm că mulți alți români simt și resimt nevoia unei culturi adevărate de care însă, puțini au parte.

          “Cultura e puterea cea mai tare de pe pământ şi e o cetate nouă a unităţii naţionale.”-citat de Simion Bărnuţiu

          “Cultura înseamnă lărgirea minţii şi a spiritului.”-citat de Jawaharlal Nehru

“Cultura îl înnobilează pe om, sub influenţa culturii omul devine mai bun şi mai nobil în toate privinţele. Noi neglijăm bogăţia spirituală, propunându-ne drept sarcină principală goana după bogăţia materială.”-citat de Rabindranath Tagore 

Există milioane de citate pe lumea asta, atât ale unor celebrități din varii domenii, cât și ale unor anonimi. Am ales doar trei citate ale unor mari personalități ale epocii, dar a căror gândire a răzbit și s-a înrădăcinat peste timp în conștiințele oamenilor.


Câtă cultură mai au românii din ziua de azi, când mulți dintre ei sunt preocupați total de asigurarea supraviețuirii pentru ziua de mâine sau luptă cu ardoare să ajungă în vârful demnităților, al puterii și bogăției, urcând pe scara inversată a valorilor morale?

Câtă cultură și educație acumulează tinerii din ziua de azi, când mare parte din ei sunt preocupați cu lucruri materiale, cool, la modă printre ei, când sunt dopați non stop cu subcultură pe toate canalele media posibile și imposibile?

Câtă cultură mai au unii când o văd doar ca pe o afacere, ca pe un business, ca pe o modalitate de îmbogățire de pe urma ei?

Câtă cultură mai avem cu toții și câtă nevoie de cultură avem în realitatea în care scara valorilor umane începe să piardă în fața prostiei și inculturii din ce în ce mai pregnante în societatea românească și nu numai?

Cu toate acestea, mai sunt și români care simt nevoia de cultură: unii învață și acumulează în instituții, școli, biblioteci, universități; alții citesc câte o carte, văd câte un film, simt nevoia de artă, de frumos nu doar ca și consumatori, dar și creatori. Spre mirarea mea, tot mai mulți români încep să posteze pe Internet poezii proprii, încercări literare, picturi, sculpturi, fotografii proprii sau ale artiștilor consacrați. E drept, nu toate se pot numi creații artistice, dar, totuși, se vede că simt nevoia de frumos, de artă.

A devenit ceva cotidian ca în metrou sau în alte mijloace moderne de transport din marile orașe, să vedem oameni, adolescenți și adulți, citind cărți de tot felul, ascultând muzică. De câțiva ani încoace, iubitorii de cultură așteaptă cu sufletul la gură manifestarea culturală numită Noaptea Muzeelor, care are loc odată pe an, luând cu asalt aceste instituții pe care le ignoră în restul anului. Și bibliotecile, părăsite multă vreme, au început să fie căutate mai des în ultimul timp.

Paradoxal, într-o realitate în care majoritatea tinerilor sunt mai atrași de subcultură, de nonvalori, de diverse trenduri nocive, constatăm că mulți alți români simt și resimt nevoia unei culturi adevărate de care însă, puțini au parte.

Blogul de față, CULTURA, arză-o-ar focul, se dorește a fi un canal media, care să vină în sprijinul tuturor iubitorilor de cultură cu informații din toate domeniile acesteia: de la educație la arte, de la articole, prezentări de cărți, etc, la interviuri, reportaje. Atât cât se va putea.

Le propun tuturor celor însetați de cultură să-mi vină alături și împreună să facem un lucru frumos și înălțător spiritual, nu doar pentru români, ci și pentru oricine dorește acest lucru.   




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu