luni, 16 iunie 2014

”Eminescu nu mai este interzis, Eminescu este contemporan cu noi!” -susține Elena Dabija, Directorul Centrului Academic Internațional Eminescu

”A trecut perioada când generațiile mai în vârstă nu aveau acces la Eminescu, Eminescu nu mai este interzis! Noi decidem în ce măsură dorim să-l cunoaștem și să-i urmăm povețele. Mihai Eminescu este contemporan cu noi!”

- afirmă Elena Dabija în interviul pe care vă invit să-l citiți în continuare


 Unic în lume, Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău, Republica Moldova, este o instituție de cultură cu profil științific și biblioteconomic care asigură acces tuturor la opera clasicului literaturii universale Mihai Eminescu, valorifică și promovează opera, viața și activitatea poetului prin diverse acțiuni de cercetare, științifice și culturale.

“Spun despre Eminescu ce spuneam odată și despre Virgiliu: să ne apropiem de el ca de un contemporan cu dată eternă”, afirma Alexandru Philippide despre marele poet național și universal.

Centru Academic Internațional Eminescu (CAIE) are peste 14 ani de la înființare și devine tot mai cunoscut și apreciat în întreaga lume, deschizându-și filiale în diverse țări europene și având numeroase colaborări pe plan internațional.

- Ce înseamnă această instituție unicat în peisajul cultural internațional astăzi și cât de mult a reușit de la înființarea sa și până acum, să-și realizeze scopurile principale: de valorificare și promovare a poetului universal Mihai Eminescu?

Elena Dabija:-Centrul Academic Internaţional EMINESCU (CAIE) și-a deschis larg ușile în ziua de 13 ianuarie 2000, declarat de UNESCO ANUL EMINESCU când s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și a fost un eveniment remarcabil pentru cultura română și internațională.

Prin misiunea sa este o instituţie de cultură cu profil ştiinţific şi biblioteconomic, care asigură acces tuturor la opera clasicului literaturii universale Mihai Eminescu, valorifică şi promovează opera, viaţa şi activitatea poetului prin diverse acţiuni de cercetare, ştiinţifice şi culturale.

Chiar din prima zi a inaugurării solemne, colecția s-a completat cu ediții valoroase în diferite formate, grație personalităților marcante și eminescologilor prezenți la acest eveniment. Pe parcursul acestor 14 ani, colecția eminesciană s-a completat cu aproape toate edițiile care s-au editat în diferite țări, am organizat simpozioane, congrese, mese rotunde, festivaluri, concursuri și recitaluri de poezie și romanțe, lansări și prezentări de documente și obiecte, vernisaje de pictură și sculptură,întâlniri cu persoanlități, toate în parteneriat cu multe instituții din alte țări.

Am avut mulți oaspeți din alte țări în vizite la CAIE din: Germania, Franța, Anglia, Italia, Suedia, Chile, China, Albania, Turcia, Rusia, Ukraina, Azerbadjan, etc. În rezultatul aceastei conlucrări, am decis să organizăm anual Congresul Mondial al Eminescologilor cu genericul „A-l cunoaşte pe Eminescu, a-l face cunoscut lumii” Deja am organizat a II-a ediție, care a avut loc la noi la Chișinău, iar pe viitor v-a fi organizat și în alte țări.

Deținem colecția de documente și opera eminesciană atât în format tipărit cât și electronic cu motor de căutare avansat, facem publicitate pe rețelele de socializare, publicăm edițiile: Buletinul Mihai Eminescu, ziarul Ecoul Eminescu, sub egida CAIE au apărut ediții aparte cu opera și studii despre Mihai Eminescu, despre activitate publicăm în edițiile periodice.

Colecția CAIE deține și documente din alte domenii: fond de referință, literatură română și critică literară, literatură universală, istorie, folclor, pedagogie, psihologie, filosofie, lingvistică, etc., deoarece este o necesitate în procesul de studiu pentru utilizatorii noștri.

          Ca să ne cunoașteți mai bine accesați: https://www.facebook.com/pages/Centrul-AcademicInternationalEminescu;http://centruleminescubm.blogspot.com;http://bibliografiicaie.blogspot.com;http://orapovesteicaie.blogspot.com.


- Cum este percepută opera marelui poet și care este imaginea acestuia în lume, la peste 160 de ani de la nașterea lui?

Elena Dabija:- Pe parcursul acestor ani a fost editată și reeditată atât opera lui Mihai Eminescu cât și multe studii și cercetări despre viața și opera lui, traduceri în alte limbi, monografii și albume despre chipul lui în arte. Deținem peste o mie de documente cu autografe ale personalităților din multe țări, care ne-au vizitat și ne-au făcut donații reprezentative.

Este indiscutabil faptul că Eminescu este cunoscut și studiat în lume și anume: tineri studenți de la Universitatea „Humbolt” din Berlin, ghidați de profesoara Michele Matusch au călătorit pe urmele lui Mihai Eminescu și au ajuns la CAIE. Ei vorbeau despre Eminescu în limba română. Am avut o delegație din China care aveau cu ei o culegere de poezii Eminescu în limba chineză/română și deasemenea vorbeau româna.

Regretatul profesor basarabean Valeriu Rusu și soția sa Aurelia Rusu, de la Universitatea din Provence, ne-au făcut donație volumul Antologie de la creation poetique de Mihai Eminescu- o culegere, care include traduceri în limba franceză din opera lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Ion Slavici, Ion Creangă, folclor românesc, și aceste traduceri au fost realizate de studenții lor.

Este îmbucurător faptul că avem ediţia monumentală - Ediţia facsimilată Manuscrisele Mihai Eminescu, care cuprinde integrala creaţiei lui Eminescu – 38 de volume şi 16.000 de pagini - poezie, proză, dramaturgie, jurnalism, traduceri şi corespondenţă. Această capodoperă a fost îngrijită de academicianul Eugen Simion, graţie căruia un colectiv de specialişti a pus în lumină locul marelui poet naţional în cultura universală. Dimensiunea ediţiei, caligrafia fiecărei pagini, multitudinea de domenii în care s-a exprimat Eminescu, orizontul vast al preocupărilor marelui poet au impresionat şi impresionează. Aceste volume au fost donate de Academia Română și au fost lansate atât la CAIE cât și în multe instituții din mai multe țări.

Deținem studii lucrate și lansate la CAIE, doar consultând numai aceste volume avem o imaginație cum este cunoscut și intercalat Eminescu în dialog cu alte culturi.

Avem posibilitatea să ne informăm și să cunoaștem cum este omagiat Mihai Eminescu în toate colțurile lumii, sunt asociații și societăți care poartă numele lui Mihai Eminescu, contribuția Ambasadelor, bibliotecilor și a altor instituții, dar și multe personalități române contribuie la promovarea Marelui Geniu.

- Românii din Basarabia și nu numai ei, au avut mereu un cult pentru marele poet național și universal. Cum este considerat astăzi Eminescu în rândul cetățenilor din Republica Moldova și în special al tinerilor?

Elena Dabija: - Aveți dreptate. Academicianul Mihai Cimpoi este eminescologul nr. 1 în Basarabia, care păstorește acest patrimoniu eminescian, are foarte multe ediții aparte editate în colecția Eminesciana dar și un număr impunător de studii eminesciene apărute în ediții periodice în mai multe țări și în alte limbi. Cea mai de preț apariție editorială a acad. Mihai Cimpoi este Dicționarul Enciclopedic Mihai Eminescu, care constituie o sinteză a eminescologiei și a fost distribuit tuturor participanților la Congresul Mondial al Eminescologilor și care a ajuns în mai multe țări, de unde vin ecouri și se publică recenzii.

Domnul acad. Mihai Cimpoi este directorul onorific al CAIE, colecția sa personală de documente inedite la deschiderea Centrului este nucleul fondului de documente. Eminescologul Theodor Codreanu a editat chiar și volumul Basarabia eminesciană- un studiu de excelență. Am putea nominaliza la infinit câte personalități s-au aplecat asupra slovei eminesciene și au realizat capodopere în alte domenii: muzică, arte, istorie, economie, lingvistică, folclor, politică, etc. Nume reprezentative în cultura națională și recunoscute în lume: Maria Bieșu, Emil Loteanu, Eugen Doga, Valeriu Cupcea, Mihai Munteanu, Constantin Rusnac, Anatol Codru, Ion Daghi, Aurel David, Lenuța Burghilă, etc.

”Tinerii au crescut cu versul eminescian, viitorul le aparține acestor tineri!”

Tineri care mai apoi să studieze opera mai profund în liceu sau la universiatate. Am crescut multe generații de tineri îndrăgostiți de opera lui Mihai Eminescu, ca mai apoi ei să se remarce cu creațiile personale ca declamatori, interpreți, pictori la diferite concursuri internaționale. Am ghidat tineri- laureați ai concursurilor organizate la Botoșani, Ipotești, Bârlad. A fost un prestigiu pentru ei dar și pentru mine ca manager al CAIE. Viitorul le aparține acestor tineri, care sper eu să fie pe parcursul întregii vieți împătimiți de Eminescu. În scena CAIE au venit declamatori chiar din frageda vârstă de 3 anișori și declamau Luceafărul, Scrisorile.

- Ce rol joacă opera geniului și gândirii eminesciene în formarea conștiințelor, în rândul noilor generații de copii, tineri, adulți, care pot să gândească liber, fără constrângeri de ordin ideologic?

Elena Dabija:-  Suntem o instituție de prestigiu și avem parteneriate cu multe instituții de învățământ și culturale, uniuni de creație, edituri, organizții obștești și persoane fizice. Aceasta ne permite să avem și mulți vizitatori și admiratori ai lui Mihai Eminescu. Împreună le reușim pe toate. Opera lui Eminescu este percepută de la mic la mare, în toată frumusețea și multitudinea de idei.

Confirmare a spuselor mele vorbesc indicatorii de performanță: de la inaugurare avem oficial înregistrați în format electronic peste peste 13 mii de utilizatori- cititori- beneficiari ai serviciilor ce le prestăm; înregistrarea vizitelor directe atinge cifra de 80 de mii, iar în rețelele de socializare suntem solicitați: de peste 200 de mii de vizitatori. Anual se consultă peste 300 de mii exemplare de documente.

Cu toții suntem liberi în gândire și în toate câte le facem. Avem acces la toate sursele de informare și documentare. A trecut perioada când generațiile mai în vârstă nu aveau acces la Eminescu, Eminescu nu mai este interzis! Noi decidem în ce măsură dorim să-l cunoaștem și să-i urmăm povețele. În fine Mihai Eminescu este contemporan cu noi și Edgar Papu a scris: „Noi suntem adevărați contemporani ai lui Eminescu fiindcă știm mai multe despre el dacât știau cei care trăiau pe vremea lui.”

- Ce îi atrage pe copii la Eminescu, dar pe străinii interesați de opera lui?

Elena Dabija: - Universul lui Eminescu este o lume aparte, plină de farmec, în care oricine poate pătrunde de la mic la mare, dacă își dorește acest lucru. Pe  toți ne atrage: frumusețea, simplitatea, farmecul limbii române, originalitatea, adevărul operei eminesciene.

Organizăm nenumărate activități pentru copiii de diferite vârste și rămânem de fiecare dată încântați de dragostea și creativitatea lor în raport cu opera eminesciană. Pot nominaliza aici multe nume de copii, dar vă propun următorul eseu:
http://centruleminescubm.blogspot.com/2010/06/ce-ti-doresc-eu-tie-dulce-romanie.html

- Pe lângă creația sa literară, Mihai Eminescu, jurnalistul, a fost un critic acerb a societății, politicii și puterii imorale ale vremurilor în care a trăit. Se spune însă, că Eminescu, chiar dacă au trecut foarte mulți ani de la moartea sa, a rămas și este extrem de actual și astăzi prin observațiile acide la adresa clasei politice. Cât adevăr se regăsește în aceste percepții și cât de actual mai este Eminescu acum, în raport cu realitatea și puterea vremurilor actuale? Câtă influență credeți că are gândirea eminesciană în viața socială și politică de astăzi?
Elena Dabija: - Este indiscutabilă universalitatea și genialitatea lui Mihai Eminescu ca poet, prozator, gânditor, filosof, istoric, luptător, om al drepțății și a dragostei de neam, om de cultură spirituală vastă. Dacă deschizi publicistica lui Eminescu ne vedem în oglindă cu aceleași probleme care au fost la vremea lui, cu regret. Fiecare în parte, citindu-i opera, găsește noi valențe și noi adevăruri, care atât de bine se potrivesc și în zilele noastre, de parcă poetul a prezis viitorul acestui neam pătimit.

Cât privește politicienii, depinde în ce măsură cunosc și studiază opera eminesciană, doresc să cunoască și să studieze această operă sau cât de des apelează asupra slovei eminesciene, în special la publicistică. Dacă ar apela poate ar omite din majoritatea greșelilor...

          Mihai Eminescu scria la vremea sa:Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.” Cât adevăr conține doar o singură frază, deci este o confirmare că de la Eminescu mai avem de învățat foarte multe!

Nichita Stănescu a scris: „Eminescu nu este un idol, el nu este un zeu. El este tot ceea ce este: Noi în noi.

- CAIE nu este doar un centru cultural și de cercetare științifică, ci și un muzeu dedicat operei și vieții lui Mihai Eminescu. Care sunt cele mai importante piese din acest muzeu?

Elena Dabija: - Colecția deține documente tipărite, documente electronice, casete audio-video, insigne, medalii, mărci poștale, plicuri, grafică, floristică, cărți poștale, ilustrate, covoare, suvenire, broderii, calendare, tablouri, sculpturi, etc. Deținem și peste 100 de fotografii cu genericul Pe urmele lui Eminescu, realizate de Vasile Șoimaru-doctor în economie, conferențiar universitar, care a călătorit cu aparatul de fotografiat pe urmele lui Mihai Eminescu și a imortalizat aceste locuri memorabile.

- Pe plan internațional dintre străini, care sunt mai interesați și atrași de opera și gândirea eminesciană și cum se explică acest lucru?

Elena Dabija: - Opera lui Mihai Eminescu este prețuită pe scară mondială, fiind tradusă, în decursul anilor, într-un număr impresionant de limbi ale mapamondului-peste 80 de limbi, de la cele mai vechi: greacă și armeană, la cele mai moderne: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, etc. Aceste traduceri sunt în colecția Centrului nostru și sunt chiar donații din partea vizitatorilor: eminescologi, editori, scriitori, traducători, oameni de artă, studenți, profesori din alte țări, care au venit fiecare cu un Eminescu al său la noi. Este un exemplu demn de urmat pentru toți românii și avem datoria să-l cunoaștem noi înșine și să-l promovăm lumii întregi.

În Basarabia este cunoscut și prețuit de toate etniile. Oamenii sunt foarte activi și receptivi în organizarea diferitor activități culturale, traduc și editează opera, fac cercetări.

- Care sunt principalele proiecte din viitorul apropiat pe care și le propune să le dezvolte CAIE?

Elena Dabija: - Către 15 ianuarie 2015 ZIUA CULTURII NAȚIONALE, când omagiem 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Centrul Academic Internațional Eminescu va sărbători și 15 ani de activitate prodigioasă în valorificarea și promovarea patrimoniului eminescian și cultural național. Am realizat multe, dar ne dorim și mai multe în plan de: cercetare, editare, extindere și amenajare atât în interior cât și exterior. Ne dorim și echipament tehnic modern și în numărul necesar. Cresc noi generații și avem desigur noi cerințe, noi viziuni și desigur perspective!

- Ca director al acestei instituții unice în lume, ce mesaj ați dori să transmiteți românilor de astăzi, în ceea ce îl privește pe Eminescu?

Elena Dabija: - Mihai Eminescu este mândria românilor de pretutindeni! Grija și onoarea pentru Mihai Eminescu este cunoscută pe meridianele lumii. Și noi, românii de pretutindeni, avem onoarea și datoria să-l cinstim și să-l cunoaștem pe Eminescu în toată multitudinea sa – ca simbol al neamului.

Mihai Eminescu ne-a deschis calea spre universalitate și nemurire. Din el percepem adevărul istoric și cu el suntem un popor mai bogat spiritual. Cu Eminescu ne alinăm fiecare în parte bucuriile și necazurile, cu el suntem mai optimiști, cu el mergem înainte spre idealurile noastre naționale. Eminescu ne adună mereu sub steagul adevărului istoric și steagul limbii române.

Din stimă, dragoste și dor de Eminescu noi înălțăm statui: scriem, traducem și edităm cărți, compunem și interpretăm muzică, realizăm chipul poetului în arte plastice, sculptură, filatelie, medalistică – toate exprimate după puterile fiecăruia. Ne aplecăm mereu de-asupra cărții sale de la mic la mare pentru a sorbi din înțelepciunile vieții. Din multitudinea de documente eminesciene existente fiecare îl percepe și îl înțelege pe Eminescu în felul său, deoarece nu este o rețetă cum să cunoști un scriitor și cum să citești o carte sau o operă.

Mihai Eminescu este al nostru, al acelora care au încercat să se apropie de el și care se vor mai apropia, precum ne-a scris în genialul său LEGĂMÂNT marele poet Grigore Vieru – lacrima lui Mihai Eminescu:
S-o lăsați așa, deschisă,
Ca băiatul meu ori fata
Să citească mai departe
Ce n-a dovedit nici tata.

Fiecare din noi avem menirea să facem un pas spre Eminescu, spre CARTEA SA MEREU DESCHISĂ! Mulți admiratori a avut și va mai avea Mihai Eminescu, care vor citi opera şi vor descoperi înţelesurile ascunse.

-Doamnă Elena Dabija, vă mulțumesc și vă urez mult succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu