joi, 18 decembrie 2014

Filmul "Ida" a câştigat Premiul LUX 2014 pentru cinema al Parlamentului European

"Ida" prezintă povestea unei tinere în căutarea identității, o poveste personală emoţionantă suprapusă peste trecutul dureros al Europei


 Preşedintele P.E., Martin Schulz, a anunţat câştigătorul Premiului Lux pentru cinema al Parlamentului European. "Ida" prezintă povestea unei tinere în căutarea identității, o poveste personală emoţionantă suprapusă peste trecutul dureros al Europei.

La ceremonia de acceptare a premiului din partea Preşedintelui PE, regizorul Pawel Pawlikowski a declarat: "Ida a reuşit să emoţioneze publicul din întreaga Europă. Aceasta demonstrează că filmul are încă un rol important în societăţile noastre. (...) Premiul Lux a stabilit un nou titlu pentru cineaștii europeni (...) şi a făcut de asemenea posibil pentru milioane de cetăţeni să trăiască împreună aceeaşi emoţie. 

Felcitându-l pe câştigător, Preşedintele Martin Schulz a spus: "Acţiunea filmelor europene nu are loc undeva, cândva, ci într-un loc anume, într-un context istoric specific. (...). Ele ne permit să cunoştem poveştile comune şi poveştile vecinilor noştri; ele ne transpun în viaţa reală a altor ţări şi ne permit să ne cunoştem mai bine pe noi înşine şi pe vecinii noştri. Întâmplările povestite de filmele europene ne dau o mai bună înţelegere a celuilalt şi a convieţuirii, dincolo de frontierele naţionale". 

Silvia Costa, Preşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie, declara de asemenea că: "Iniţiativa Premiului Lux al Parlamentului European este unică: proiecţii în 28 de state, la cel puţin 18 festivaluri, în peste 40 de oraşe europene, dezbateri despre Europa datorită aceluiaşi produs cultural; o acţiune care nu a mai fost realizată înainte la nivel european. Cred de asemenea că trebuie să subliniem atenţia acordată de realizatori tinerei generaţii, tinerilor care vorbesc despre tineri, ca în cazul finaliştilor de anul acesta. Astfel, cinematografia poate deveni un instrument de dialog şi de cunoştere, care îi poate ajuta pe politicieni să înţeleagă universul tinerilor, evitând generalizările şi prejudecăţile.” 

Ceilalţi finalişti de anul acesta ai Premiului Lux au fost Class Enemy (Razredni sovražnik) (Slovenia), de Rok Biček şi Bande de filles (Franţa), de Céline Sciamma. 

Parlamentul acordă acest premiu în fiecare an, promovând cinematografia europeană şi încurajând dezbaterile publice despre Europa. Parlamentul European finanţează subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale şi acestea sunt proiectate pe durata Zilelor Filmului Lux în toate statele membre. Câştigătorul Premiului LUX este desemnat prin votul deputaţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu